Κουρκουμάς. Πως πρέπει να καταναλώνεται. Προφυλάξεις.

O πολύτιμος κουρκουμάς, ως μπαχαρικό, χρησιμοποιείται στην ινδική κουζίνα εδώ και αιώνες.

Τα περισσότερα θετικά οφέλη της κουρκούμης στην υγεία, συνδέονται με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της. Ο κουρκουμάς ή τερμινανθός, περιέχει τουλάχιστον 20 φυτοχημικά συστατικά με αντιβιοτικές ιδιότητες, 14 αντικαρκινικές ουσίες, 12 συστατικά που δρουν ενάντια στην ανάπτυξη όγκων, 12 αντιφλεγμονώδεις ουσίες και τουλάχιστον 10 αντιοξειδωτικές,

Ιδιότητες κουρκουμά

Πάντως, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, η κουρκούμη ως το φαγητό θεωρείται ασφαλής, ενώ τα συμπληρώματα διατροφής με κουρκούμη πρέπει να λαμβάνονται σε συγκεκριμένες δοσολογίες; Είναι μάλιστα γνωστό ότι η κουρκουμίνη έχει χαμηλή απορροφησιμότητα (βιοδιαθεσιμότητα), ενώ χρειάζεται μόνο ελάχιστη ποσότητα για να είναι αποτελεσματική.

Παρόλα αυτά, ο κουρκουμάς, πέραν των θετικών, μπορεί να έχει και αρνητικά επακόλουθα για την υγεία σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Οι πιο συχνές αντενδείξεις για τον κουρκουμά:

Αν ανήκεις σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες, πάρε τη γνώμη του ειδικού που σε παρακολουθεί για να συνεχίσεις να λαμβάνεις συμπληρώματα με κουρκουμίνη ή ποικιλία τροφών με κουρκουμά.

Αν παίρνεις αντιπηκτικά: Αραίωση του αίματος

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η κουρκούμη μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος οπότε αποφύγετε το συνδυασμό κουρκούμης με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα. Αν λαμβάνεις αγωγή για την αραίωση του αίματος, συμβουλέψου τον γιατρό σου προτού καταναλώσεις τρόφιμα με κουρκούμη ή συμπληρώματα με κουρκουμίνη.

Εφόσον η κουρκούμη μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος, απόφυγέ την αν λαμβάνεις και συμπληρώματα βοτάνων που επιβραδύνουν την πήξη. Αν σκοπεύεις να κάνεις κάποιο χειρουργείο, απόφυγε την λήψη κουρκούμης οποιασδήποτε μορφής, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση.

 

Αν έχεις διαβήτη

Ο κουρκουμάς μπορεί μνα μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε απόφυγε την κουρκούμη αν λαμβάνεις αντιδιαβητική αγωγή.

Αν έχεις πρόβλημα με τη χολή σου

Αν έχεις πρόβλημα με τη χοληδόχο κύστη σου, αν έχεις πέτρες στην χολή, η κουρκούμη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, οπότε απόφυγέ την.

Αν είσαι έγκυος

Η κουρκούμη θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιας και μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας. Η ίδια οδηγία δίνεται και στην διάρκεια της γαλουχίας.

Αν έχεις στομαχικές διαταραχές

Η παρεμπόδιση των αντιοξειδωτικών φαρμάκων είναι μια πιθανή παρενέργεια της κουρκούμης, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland.

Η κουρκούμη μπορεί να προκαλέσει αυξημένα οξέα στομάχου, ειδικά αν ληφθεί σε συνδυασμό με αντιόξινα φάρμακα.

Αν και η έρευνα δείχνει ότι η κουρκούμη μπορεί να είναι αποτελεσματική ως θεραπεία για τον στομαχόπονο, εντούτοις, μπορεί να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Εάν υποφέρεις από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), δώσε προσοχή στο πώς σε επηρεάζει η κουρκουμη και διάκοψε τη λήψη της, ειδικά  αν παρατηρήσεις ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η επιδείνωση της παλινδρόμησης.

Ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία κουρκούμης για να αποφύγεις τα αρνητικά επακόλουθά της;

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, τα 2.000mg είναι η μέγιστη ποσότητα κουρκουμίνης που πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά.

Αν μαγειρεύεις με σκόνη κουρκουμά, το Πανεπιστήμιο του Maryland προτείνει 1 έως 3 γραμμάρια την ημέρα. Ένα γραμμάριο σκόνης κουρκουμά, αντιστοιχεί σε ½ κουτάλι της σούπας ενώ 3 γραμμάρια σε 1 ½ κουτάλι της σούπας σκόνης κουρκουμά.

Όσον αφορά τα παιδιά, δεν υπάρχει σύσταση για προτεινόμενης δοσολογίας ενώ για τους ενήλικες, η προτεινόμενη δόση φτάνει τα 400-600 mg σκόνης κουρκουμά, 1-3 φορές τη μέρα ή 500 mg 4 φορές τη μέρα.

 

Ποια είναι η καλύτερη μορφή προς κατανάλωση.

Πολλοί άνθρωποι προσθέτουν σκόνη κουρκουμά σε ένα φλιτζάνι γάλα, προκειμένου να παραχθεί ο δημοφιλής συνδυασμός που ονομάζεται «χρυσό γάλα» ή «χρυσό μέλι».

Σε μορφή τσαγιού είναι μία ακόμη δημοφιλή παρασκευή. Και πολύ υγιεινή. Ακολουθεί μία συνταγή του:

Συστατικά που απαιτούνται:

– 1 ποτήρι ζεστό νερό
– 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας
– ¼ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
– Χυμό μισού λεμονιού
– Μέλι (προαιρετικό)
– Λίγη κανέλα

Τρόπος παρασκευής:

Μόλις ζεσταθεί το νερό, προσθέτουμε μέσα τον κουρκουμά, το μέλι, το λάδι καρύδας και το χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε πάρα πολύ καλά το περιεχόμενο. Έχετε υπόψη σας ότι, μόλις σταματήσετε την ανάδευση, η σκόνη θα κατακαθίσει στον πάτο του ποτηριού σιγά-σιγά, γι’ αυτό πριν το πιείτε φροντίστε να ανακατέψτε καλά και πάλι.

Τρόπος Αποθήκευσης

Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι, το οποίο πρέπει να τοποθετείται σε στεγνό και ξηρό χώρο. Ποτέ στο ψυγείο. Αποφύγετε με κάθε τρόπο την έκθεσή του στο φως του ήλιου. Θα χάσει το χρώμα του και την γεύση του.

Αφού εφαρμόσετε τα παραπάνω, μπορείτε τώρα να απολαύσετε τα υγιή οφέλη του κουρκουμά.

 

 

http://www.shape.gr