ΑρχικήΔιατροφή και Παθήσεις ΥγείαςΕλκώδης κολίτιδα: Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζομαι;

Ελκώδης κολίτιδα: Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζομαι;

Αν πάσχετε από ελκώδη κολίτιδα, δεν είναι πάντα εύκολο να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που έχετε ανάγκη, καθώς δεν απορροφούνται σε ικανοποιητικό βαθμό. Επιπλέον, συμπτώματα όπως η διάρροια, αλλά και τα φάρμακα ακόμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Η χορήγηση συμπληρωμάτων μερικές φορές μπορεί να κριθεί αναγκαία από τον γιατρό σας. Ποια είναι όμως τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για έναν ασθενή με ελκώδη κολίτιδα;

Ασβέστιο και βιταμίνη D

Για να έχετε γερά οστά, χρειάζεστε ασβέστιο, και η βιταμίνη D βοηθά στην καλύτερη απορρόφησή του. Αν τα γαλακτοκομικά προϊόντα σας προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων, δοκιμάστε γάλα από ξηρούς καρπούς ή σόγια, εμπλουτισμένο με αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, προσθέστε πράσινα φυλλώδη λαχανικά στη διατροφή σας, αλλά μαγειρεμένα, για να μην σας ερεθίσουν το έντερο.

Σίδηρος

Η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στους ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης αίματος από το παχύ έντερο, και τα πιο κοινά της συμπτώματα είναι η κούραση και το χλωμό δέρμα. Τα συμπληρώματα μπορεί να κριθούν αναγκαία.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι πάρα πολύ σημαντικές για την καλή μας υγεία και οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα μπορεί να έχουν πρόβλημα στην απορρόφηση της Β12 και του φολικού οξέος (Β9). Σημάδια έλλειψης βιταμινών Β είναι η έλλειψη ενέργειας, προβλήματα στην ισορροπία, χλωμή γλώσσα, όπως και αίσθηση μουδιάσματος ή γαργαλητού στα δάχτυλα χεριών και ποδιών. Το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά είναι καλές πηγές αυτών των βιταμινών.

Κάλιο

Το κάλιο μπορεί να αποτελεί πρόβλημα αν έχετε χρόνιους εμετούς ή διάρροιες. Το παχύ έντερο είναι το τελευταίο μέρος του οργανισμού που συντελείται η απορρόφηση του καλίου, συνεπώς η ελκώδης κολίτιδα δημιουργεί προβλήματα. Συμπτώματα έλλειψης καλίου είναι μυϊκές κράμπες, αρρυθμίες στην καρδιά και ζαλάδες. Οι μπανάνες, τα μαγειρεμένα πράσινα λαχανικά και οι πατάτες θα σας προσφέρουν κάλιο και η χορήγηση συμπληρωμάτων κρίνεται σπάνια αναγκαία.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ακόμα ένα μέταλλο που απορροφάται στο παχύ έντερο, και μπορεί να παρουσιαστεί έλλειψη αν έχετε πρόβλημα χρόνιας διάρροιας. Τα συμπτώματα της έλλειψης είναι μικροί μυϊκοί σπασμοί, ευερεθιστότητα και προβλήματα στη μνήμη. Η χρήση συμπληρωμάτων θεωρείται πολλές φορές αναγκαία, καθώς πολλές τροφές που το περιέχουν δεν είναι εύκολες στην πέψη, όπως οι ξηροί καρποί.www.iatronet.gr

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 + one =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ