Αρχικήvegeterian / veganΜελομακάρονα με αλεύρι ζέας μελωμένα με πετιμέζι

Μελομακάρονα με αλεύρι ζέας μελωμένα με πετιμέζι

Η σημερινή συνταγή είναι παραλλαγή της συνταγής που κάναμε στο πατρικό μου και πετυχαίνει πάντα, αρκεί να ακολουθήσουμε ορισμένες μικρές οδηγίες.

Στη συνταγή χρησιμοποιώ επίσης αλεύρι ζέας που είναι γνωστό για την μεγάλη θρεπτική του αξία, ακατέργαστη καστανή ζάχαρη –άλλες φορές χρησιμοποιώ ζάχαρη καρύδας στις ίδιες αναλογίες- και ελαιόλαδο.

Υλικά
(για 50-55 κομμάτια)

  • 6-7 φλιτζ. αλεύρι ζέας ολικής (περίπου 1 κιλό)
  • 2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
  • ¾ φλιτζ. φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκάλι
  • το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • ½ φλιτζ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 ½ κ.γ. baking powder

Για το σιρόπιασμα

  • 3 φλιτζ. πετιμέζι
  • 1 φλιτζ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
  • 1 φλιτζ. νερό
  • τη φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 1 ξύλαράκι κανέλα
  • 4-5 γαρύφαλα

Για το γαρνίρισμα

  • 2 φλιτζ. καρύδια καθαρισμένα
  • ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλο σε σκόνη
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Βέγκαν μελομακάρονα με αλεύρι Ζέας και πετιμέζι - Vegan in Athens

Εκτέλεση

  1. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το λάδι, το χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη, το κονιάκ και ανακατεύουμε ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Διαλύουμε στο μείγμα τη σόδα και το baking powder και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι σε δόσεις, ζυμώνοντας με μια κουτάλα ή με τα χέρια. Όταν σχηματιστεί μια εύπλαστη και μαλακή, λαδερή ζύμη, σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι. Συνήθως παίρνει 6 ½ -7 φλιτζάνια.
  3. Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα και την αφήνουμε σε δροσερό μέρος να ξεκουραστεί για 1 ώρα τουλάχιστον.
  4. Παίρνουμε κομματάκια ζύμης σε μέγεθος μικρού μανταρινιού και πλάθουμε τα μελομακάρονα.
  5. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί έτσι ώστε να απέχουν 1,5 – 2 εκατοστά μεταξύ τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 oC για 30 λεπτά ή ώσπου να αποκτήσουν ένα ωραίο καφετί χρώμα.
  6. Όσο τα μελομακάρονα ψήνονται ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο βάζουμε όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
  7. Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα, βάζουμε ξανά το σιρόπι στη φωτιά να σιγοβράζει και προσθέτουμε μέσα λίγα λίγα τα ζεστά μελομακάρονα. Ανάλογα με το πόσο πολύ σιροπιασμένα τα θέλουμε, τα αφήνουμε από 3-6 λεπτά από κάθε μεριά και τα αναποδογυρίζουμε με ένα πιρούνι. Χρησιμοποιώντας 2 πιρούνια, βγάζουμε με τα μελομακάρονα από το σιρόπι και τα βάζουμε σε μια στεγνή λαμαρίνα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να σιροπιάστουν όλα τα μελομακάρονα.
  8. Ψιλοκόβουμε στο γουδί ή στο μπλέντερ τα καρύδια και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με την κανέλα, το γαρύφαλο και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
  9. Μόλις κρυώσουν ελαφρά, τα βουτάμε στα καρύδια και τα αραδιάζουμε σε ένα δίσκο. Τρώγονται αμέσως, όμως όσο περνάνε οι μέρες γίνονται ακόμα πιο νόστιμα!
Βέγκαν μελομακάρονα με αλεύρι Ζέας και πετιμέζι - Vegan in Athens

Σημείωση: Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή που κάνει η μαμά μου είναι να προσθέτει περίπου ¼ – ½ φλιτζάνι καβουρντισμένο και αλεσμένο σουσάμι στο μείγμα των καρυδιών. Αυτή η μικρή προσθήκη δίνει μια εντελώς διαφορετική νότα στα μελομακάρονα αλλά απαιτεί και ουρανίσκους εκπαιδευμένους σε πιο ανατολίτικες γεύσεις.

Τέλος, κάτι που πρέπει να προσέξουμε είναι το ζύμωμα: αν το παρακάνουμε, τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seven + fifteen =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ