Ψωμί με χαρουπάλευρο

Υλικά

  • 250 γρ. χαρουπάλευρο (αλεύρι από τον καρπό της χαρουπιάς με χαρακτηριστική γλυκιά και γήινη γεύση. Το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και μεγάλα παντοπωλεία – π.χ. Παντοπωλείον Μεσογειακής Διατροφής, Μανδραγόρας, Bio-Μελισσάνθη, Παντοπωλείον Θεσσαλονίκης, Κοσμάς deli.)
  • 500 γρ. αλεύρι από σκληρό σιτάρι 
  • 500 γρ. αλεύρι από μαλακό σιτάρι
  • 25 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 750 ml νερό χλιαρό (στους 30° C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, δοκιμάζουμε με το δάχτυλό – πρέπει να είναι ζεστό, χωρίς να μας καίει)

Διαδικασία

Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε περίπου 150 ml από το χλιαρό νερό. Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, τη ρίχνουμε στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.

Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα 3 άλευρα με το αλάτι και το λάδι. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα), ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς 2 παραλληλόγραμμες φόρμες του κέικ, 12×35 εκ. Γεμίζουμε με τη ζύμη τις φόρμες μέχρι τη μέση και ξαναφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου άλλα 30 λεπτά, μέχρι να αυξηθεί περίπου κατά το 1/3 ο όγκος της. Ψήνουμε για περίπου 50 – 55 λεπτά. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί το ψωμί εξαιτίας του σχεδόν μαύρου χρώματός του δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα με το ψήσιμο. Βγάζουμε το ψωμί από τη φόρμα πολύ προσεκτικά και χτυπάμε το κάτω μέρος του με το χέρι μας. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα. http://www.gastronomos.gr

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twenty − five =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ