Παγωμένο Τσάι Matcha με Δυόσμο

0
47

Παγωμένο Τσάι Matcha με Δυόσμο

Χρόνος προετοιμασίας:    5 λεπτά

Μερίδες:   2

Υλικά:

 • 500ml νερό
 • ½ – 1 κουταλάκι Matcha Ninja
 • τον χυμό από 1 λάιμ
 • τα φύλλα από 4-5 κλαδάκια δυόσμου
 • παγάκια

προαιρετικά: γλυκαντικό της αρεσκείας σας (στέβια, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, κλπ.)

για το σερβίρισμα: φέτες λάιμ και φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:

 1. Σε ένα σέικερ, ή σε ένα βάζο με καπάκι, χτυπήστε το νερό με το matcha ninja μέχρι για να διαλυθεί.
 2. Προσθέστε λίγα παγάκια, τον χυμό λάιμ, τα φύλλα δυόσμου (και το γλυκαντικό, εάν χρησιμοποιείτε) και ανακατέψτε ξανά.
 3. Σερβίρετε στα ποτήρια με λίγα ακόμα παγάκια, φέτες λάιμ και φύλλα δυόσμου.

Τι είναι το Matcha

Η λέξη Matcha κυριολεκτικά σημαίνει τσάι σε σκόνη. Πρόκειται για ολόκληρα φύλλα πράσινου τσαγιού (ποικιλίας tencha) αλεσμένα σε σκόνη, με έντονο πράσινο χρώμα. Καταναλώνοντας ολόκληρο το φύλλο, και όχι μόνο το εκχύλισμά του, προσλαμβάνει κανείς 137 φορές τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού και 12 φορές την θρεπτική του αξία. Το matcha έχει τόσα πολλά και σημαντικά για τον οργανισμό οφέλη, που κατατάσσεται στην ειδική κατηγορία των τροφίμων-φαρμάκων.

Παρόλο που προέρχεται από ίδιο φυτό με το πράσινο τσάι, καλλιεργείται διαφορετικά και έχει μοναδικό διατροφικό προφίλ. Οι καλλιεργητές του καλύπτουν με σκούρα πανιά τα φυτά 20-30 ημέρες πριν την σοδειά, ώστε να τους στερήσουν το ηλιακό φως. Αυτό προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή χλωροφύλλης, εκτινάσσοντας την περιεκτικότητα σε αμινοξέα και αντιοξειδωτικά και δίνει στο φυτό ένα πιο βαθύ πράσινο χρώμα. Αφού μαζευτούν τα φύλλα του φυτού, τρίβονται για να δημιουργηθεί η σκόνη matcha με το εντυπωσιακό χρώμα.  Εδώ είναι που ο καταναλωτής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τα προϊόντα που αγοράζει. Στην αγορά κυκλοφορεί αλεσμένο πράσινο τσάι που δεν έχει καλλιεργηθεί με αυτό τον τρόπο και σίγουρα δεν έχει την ίδια διατροφική αξία. Η διαφορά αυτή μπορεί να εντοπιστεί και στο χρώμα, καθώς το μάτσα είναι πράσινο, ενώ τα απλά αλεσμένα φύλλα πράσινου τσαγιού είναι είτε πολύ σκούρο πράσινο είτε σχεδόν κίτρινο.

Ευεργετικές ιδιότητες του Matcha

Το τσάι matcha χρησιμοποιείται εδώ και 900 χρόνια στην Κίνα και στην Ιαπωνία σαν βότανο ιατρικής. Όπως είπα νωρίτερα, καταναλώνοντας matcha παίρνουμε τα θρεπτικά συστατικά ολόκληρου του φύλλου και όχι μόνο ότι καταλήγει  στο εκχύλισμά του.

 • To matcha είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ιδίως, σε κατεχίνες, τα οποία μειώνουν την φθορά των κυττάρων και προλαμβάνουν τις χρόνιες παθήσεις και τις φλεγμονές. To matcha είναι ένα από τα ισχυρότερα αντί-οξειδωτικά της φύσης με 1.537 μονάδες ORAC, 137 φορές περισσότερες από το κανονικό τσάι και 5 φορές από κάθε άλλη υπερτροφή. Περιέχει 130 φορές το ασβέστιο και 172 φορές περισσότερα ποσοστά πρωτεΐνης από κάθε άλλο τσάι. Έχει την ίδια αποτελεσματικότητα, βάσει ερευνών, με κάποια αντιφλεγμονώδη φάρμακα, απλά χωρίς τις παρενέργειες.
 • Η υπερβολικά μεγάλη περιεκτικότητα του σε επιγαλλοκατεχίνες EGCG, ένα είδος κατεχινών με αποδεδειγμένες ισχυρές αντι-καρκινικές ιδιότητες, καθιστούν το matcha σε ένα, εν δυνάμει, σύμμαχο στην καταπολέμηση του καρκίνου. Αν και είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα, το σίγουρο είναι ότι το matcha είναι ένα πολλά υποσχόμενα συστατικό που μελετάται εντατικά αυτές τις μέρες.
 • Έρευνες έχουν δείξει πως το matcha μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών του ήπατος.
 • Έχει βρεθεί πως η κατανάλωση matcha βελτιώνει την προσοχή, την μνήμη και τα αντανακλαστικά. Η περιεκτικότητα του σε καφεΐνη και L-θεανίνη βοηθά στην βελτίωση διαφόρων πτυχών της λειτουργίας του εγκεφάλου.
 • Σημαντικά είναι και τα οφέλη του στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μιας και μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL και των τριγλυκεριδίων, όπως και το πράσινο τσάι.
 • Εξίσου σημαντική ιδιότητα του matcha είναι η ενίσχυση του μεταβολισμού και της καύσης θερμίδων, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.
 • Βοηθάει στην φυσική αποτοξίνωση (detox) του σώματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε χλωροφύλλη.

Matcha και καφεΐνη

Ένα γραμμάριο Matcha περιέχει περίπου 20-35mg καφεΐνης όταν ένας απλός στιγμιαίος καφές περιέχει μέχρι και 80-100mg. Το matcha λόγω της καφεΐνης σε συνδυασμό με την L- θεανίνη  μπορεί και προσφέρει υψηλά επίπεδα ενέργειας, υψηλή συγκέντρωση και  πνευματική διαύγεια και ισορροπία σε αντίθεση με τον καφέ που προκαλεί εκνευρισμό, ταχυκαρδίες και αίσθημα άγχους. Η διαφορά της καφεΐνης του Matcha με του καφέ είναι ότι δίνει την ίδια ώθηση ενέργειας πολύ πιο ομαλά στον οργανισμό για περίπου 6-8 ώρες, σε αντίθεση με τον καφέ που κρατάει πολύ λιγότερο.

Οι ποιότητες Matcha

Για να αγοράσει κανείς matcha και για να μην κλαίει τα χρήματά του αργότερα, καλό θα είναι να είναι ενημερωμένος για τις διαφορετικές ποιότητες. Υπάρχουν 2 ποιότητες, ή αλλιώς “grades” matcha:

 • To Ceremonial grade: παράγεται από τα φύλλα της κορυφής του φυτού (που είναι πιο νεαρά και φρέσκα), τα οποία είναι πιο γλυκά (εκ φύσεως) και πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Συνήθως χρησιμοποιείται μόνο η πρώτη σοδειά (αυτή του Μαΐου) και όχι η δεύτερη του Ιουνίου. Το Ceremonial grade matcha θεωρείται το ανώτατης ποιότητας μάτσα, τόσο ατόφιο και καθαρό στη γεύση ώστε να μπορεί να καταναλωθεί σκέτο με νερό, δίχως την χρήση γλυκαντικών ή άλλων ουσιών.
 • To Culinary (ή μαγειρικό) grade: παράγεται από τα κατώτερα φύλλα που βρίσκονται στη βάση του φυτού, συνήθως προέρχεται από τη δεύτερη σοδειά (του Ιουνίου) και έχει διαφορετικό γευστικό προφίλ (είναι δηλαδή πιο έντονο και πικρό στη γεύση). Ο πιο γνωστός τύπος μαγειρικού μάτσα είναι το Premium, που αφορά την ανάμειξη μαγειρικού και Ceremonial grades για να επιτευχθεί χαμηλότερο κοστολογικά προϊόν.

 

Συνταγή  παρμένη  από εδώ :  http://www.thehealthycook.gr/