Πρακτικές και αντιλήψεις ενηλίκων σε θέματα διατροφής

0
37

Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, συνήθως, παρατηρούνται απρόβλεπτες και μη επιθυμητές διατροφικές συμπεριφορές, όπως η άρνηση να δοκιμάσουν ορισμένα τρόφιμα ή η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών και γλυκών, κ.ά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει «διαμάχες» μεταξύ παιδιών και γονέων την ώρα του φαγητού σχετικά με το «τι», το «πότε» και το «πόσο» θα φάει το παιδί.

Η συμπεριφορά ενός παιδιού σε σχέση με το φαγητό είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της επίδρασης που έχουν οι πεποιθήσεις και οι πρακτικές που χρησιμοποιούν οι γονείς σε θέματα γύρω από τη διατροφή του παιδιού.

Από τη μια η απαγόρευση που πολλές φορές εφαρμόζουν οι γονείς για ορισμένα τρόφιμα (π.χ. γλυκά, αναψυκτικά, κ.ά.), και από την άλλη η πίεση να καταναλώσουν κάποια άλλα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, όλο το φαγητό, κ.α.), όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά φαίνεται να έχουν και το αντίθετο αποτέλεσμα.

• Η απαγόρευση και ο περιορισμός ορισμένων τροφίμων δείχνει να σχετίζεται με αύξηση του βάρους του παιδιού και υπερβολική πρόσληψη τροφής. Ενδεχομένως, η απαγόρευση/ περιορισμός που εφαρμόζουν οι γονείς να μειώνει την ικανότητα που έχει ο οργανισμός του παιδιού να ρυθμίσει την πρόσληψη τροφής που χρειάζεται.                Παράλληλα φαίνεται πως περιορίζοντας κάποια τρόφιμα σε ένα παιδί αυτομάτως επικεντρώνεται η προσοχή του σε αυτό, και έτσι είναι πολύ πιθανό όταν θα βρεθεί μπροστά σε αυτό το τρόφιμο να το καταναλώσει σε υπερβολική ποσότητα.

• Η πίεση που, επίσης, πολλοί γονείς εφαρμόζουν στην προσπάθειά τους να φάει το παιδί το επιθυμητό τρόφιμο, φαίνεται να συσχετίζεται τελικά με μειωμένη προτίμηση και κατανάλωση αυτού του τροφίμου, μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, επιλεκτική κατανάλωση τροφής και χαμηλότερο βάρος του παιδιού.