Συνταγές για βρεφικές κρέμες

0
507

Συνταγές για βρεφικές κρέμες

(ΌΛΑ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ 8ο ΜΗΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΘΕΙ ΤΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΗΤΟΙ Η ΦΡΟΥΤΟΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ)

*Όπου αναγράφει βούτυρο εννοούμε το καθαρό βούτυρο τύπου κερκύρας

Κρέμα βρώμης με μήλο και σταφίδες

ΥΛΙΚΑ:

30γρ νιφάδες βρώμης

180ml νερό

½ μήλο χοντροτριμμένο στον τρίφτη

1κ.σ. σταφίδες πλυμένες καλά και ψιλοκομμένες με το μαχαίρι στο ξύλο κοπής

βούτυρο ή λάδι καρύδας

1κ.γ ορό γιαουρτιού (*)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε τις νιφάδες της βρώμης σε περίπου 200ml νερό να μουλιάσουν με τον ορό γιαουρτιού ή με 2-3 σταγόνες λεμόνι. Αφήνουμε τη βρώμη να υποστεί ζύμωση για 8 ως 24 ώρες. Στη συνέχεια σουρώνουμε, δε ξεβγάζουμε κάτω απο νερό και βάζουμε την μουλιασμένη βρώμη σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Προσθέτουμε τα 180ml νερού, το τριμμένο μήλο και τις σταφίδες. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτάκια μέχρι να «πιεί» τα υγρά της η κρέμα και να μαλακώσουν λίγο οι σταφίδες και το μήλο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε το βούτυρο ή το λάδι καρύδας

Tip: αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μητρικό γάλα για να έχει οικεία γεύση στο μωρό, αφού κατεβάσουμε απ’τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα. Στα μωρά που δε θηλάζουν μπορούμε να προσθέσουμε 3 μεζούρες απ’το γάλα τους, όταν κατεβάσουμε απ’τη φωτιά όπου τις ρίχνουμε κατ’ευθείαν μέσα στο κατσαρολάκι χωρίς νερό.

 

Κρέμα βρώμης με μπανάνα και αβοκάντο

ΥΛΙΚΑ:

30γρ βρώμης

180ml νερό

1 μικρή μπανάνα ή ½ μεγάλη

¼ ώριμο αβοκάντο

βούτυρο ξηρών καρπών (αμυγδαλοβούτυρο ή ταχίνι κλπ)

1κ.γ ορός γιαουρτιού (*)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε τις νιφάδες βρώμης στα 180ml νερό και προσθέτουμε τον ορό γιαουρτιού ή 2-3 σταγόνες λεμόνι. Αφήνουμε τη βρώμη να υποστεί ζύμωση για 8 ως 24 ώρες. Στη συνέχεια σουρώνουμε, δε ξεβγάζουμε κάτω απο νερό και βάζουμε την μουλιασμένη βρώμη όπως είναι σ’ένα μπολ. Προσθέτουμε το αβοκάντο και τη μπανάνα το βούτυρο ξηρών καρπών και τα λιώνουμε ανακατεύοντας καλά με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού. Προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγες κουταλιές φρέσκο νερό τόσο ώστε να μας κάνει στην υφή και στην ρευστότητα. Μ’αυτό τον τρόπο τα προβιοτικά που ζυμώθηκε η βρώμη παραμένουν στο γεύμα και δε σκοτόνται με τη θερμότητα.

Tip: Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λίγο μητρικό γάλα. Στα μωράκια που δε θηλάζουν μπορούμε να προσθέσουμε πάλι 1 με 2 μεζούρες απ’το βρεφικό τους γάλα.

*) Ο ορός γιαουρτιού προκύπτει απο το παραδοσιακό πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό γιαούρτι. Βγάζουμε ένα μέρος του γιαουρτιού απο το πήλινο και περιμένουμε να βγάλει τα υγρά του. Αυτό το νερό είναι πλούσια σε προβιοτικά τα οποία βοηθούν στη ζύμωση της βρώμης.

 

Κρέμα κεχρί με αχλάδι και καρότο:

ΥΛΙΚΑ:

40γρ κεχρί

100ml νερό

½ αχλάδι

1 μικρό καρότο τριμμένο στον τρίφτη

Βούτυρο ή λάδι καρύδας ή βούτυρο ξηρών καρπών.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε καλά το κεχρί σε τρεχούμενο νερό. Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κεχρί και το καρότο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πιεί τα υγρά του. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα. Μόλις γίνει, το βάζουμε στο μούλτι, προσθέτουμε το αχλάδι κάποιο απο το βούτυρο που επιλέξαμε, λίγο νερό και πολτοποιούμε καλά.

Tip: κι εδώ όπως και στις κρέμες βρώμης, μπορούμε να προσθέσουμε στο μούλτι λίγο μητρικό γάλα αντί νερού. Σε μωράκια που δε θηλάζουν μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 μεζούρες γάλα σκόνη αναλόγως πόσο νερό θα βάλουμε.

Επίσης μετά τον 9ο μπορείτε αντί καρότου να προσθέσετε σπανάκι που είναι ένας επίσης ωραίος συνδυασμός.

 

Κρέμα με κεχρί και γιαούρτι

*όπου αναγράφεται το γιαούρτι εννοούμε το γνήσιο γιαούρτι, κατα προτίμηση πρόβειο του οποίου η πέτσα είναι πλούσια σε προβιοτικά η σαν δεύτερη επιλογή το κατσικίσιο. Σε καμία περίπτωση δεν επιλέγουμε επιδόρπια γιαουρτίου, είναι γεμάτα από συντηρητικά και σουκρόζη δηλαδή ζάχαρη

Σταφίδες μαύρες ή ξανθές βιολογικές

Μήλο

Νιφάδες κεχριού

Γιαούρτι

Πλένουμε τις σταφίδες και κόβουμε μικρά κομματάκια το μήλο. Τα βάζουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτια με λίγο νερακι ίσα ίσα να τα σκεπάζει για 5λεπτά . Μετά ρίχνουμε λίγο νεράκι ακόμη και μαζί και δύο κουταλάκια κεχρί. Τα βράζουμε όλα μαζι εως να πήξει κ να πιεί όλο το νερό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.Αν θέλουμε κομματιάζουμε τις σταφίδες με ψαλίδι κ ανακατεύουμε για να βγάλουν την γλύκα τους, ενώνουμε με το γιαούρτι και έτοιμο.

 

ΚΡΕΜΑ ΦΑΓΟΠΥΡΟ

ΥΛΙΚΑ

1,5 φλυτζανάκια του καφέ φαγόπυρο σε κόκκους

3 φλυτζανάκια νερό

περίπου 1 φλυζανάκι καφέ γάλα (φόρμουλα ή μητρικό)

Βράζουμε το φαγόπυρο σε νερό σε χαμηλή φωτιά 15-20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Προσθέτουμε το γάλα και πολτοποιούμε στο μούλτι (για μεγαλύτερα παιδάκια, προσθέτουμε το βρασμένο φαγόπυρο σε μια κούπα /μπωλ γάλα ως έχει, σαν δημητριακά πρωϊνού). Η ποσότητα του γάλακτος είναι ενδεικτική, επειδή άλλο φαγόπυρο φουσκώνει περισσότερο κ άλλο λιγότερο, οπότε προσθέτουμε αναλόγως σιγά σιγά μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.

 

 

 

Κρέμα με γάλα (για μετά τον 9ο μήνα)

ΥΛΙΚΑ:

2 μικρές κούπες του τσαγιού φρέσκο γάλα (κατά προτίμηση κατσικίσιο)

1-2 κ.γ πετιμέζι ή σιρόπι σφενδάμου (στα μωρά άνω του έτους ταιριάζει ωραία το μέλι)

1 κ.γ λάδι καρύδας

2-3 κ.γ αλεύρι καρύδας

1 κρόκο αυγού (εγώ έβαλα 2 αλλά γίνεται εξ ίσου καλό και με ένα)

½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λαϊμ

Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα μαζί με το ξύσμα και το πετιμέζι ή το σιρόπι σφενδάμου ήτο μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι καρύδας και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει να δένει αποσύρουμε απ’τη φωτιά και ρίχνουμε στη καυτή κρέμα τον κρόκο κι ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις να διαλυθεί καλά ο κρόκος σε όλη την κρέμα. Τέλος προσθέτουμε το λάδι καρύδας και σερβίρουμ