ΑρχικήΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ TIPSΜύθος: ‘Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να τρώνε ότι θέλουν χωρίς να βάζουν βάρος!’

Μύθος: ‘Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να τρώνε ότι θέλουν χωρίς να βάζουν βάρος!’

Σίγουρα ο καθένας από εμάς έχει τουλάχιστον ένα, ή περισσότερους φίλους που μπορούν να φάνε ότι θέλουν χωρίς να βάζουν κιλά, ενώ παράλληλα παραπονιούνται συνεχώς πως πεινάνε!

Καθώς εμείς παραγγέλνουμε τη σαλάτα μας ή ‘ξεσκονίζουμε’ το μενού του εστιατορίου για να βρούμε την πιο ‘light’ επιλογή, εκείνοι κάθονται δίπλα μας αδιάφοροι, παραγγέλνοντας ένα ζουμερό burger με πατάτες και αναψυκτικό! Ένα αίσθημα ‘ζήλιας’ και ‘αδικίας’ μας κυριεύει, αφού αναρωτιόμαστε γιατί εμείς πρέπει να προσέχουμε την κάθε μας μπουκιά ώστε να μην βάλουμε βάρος, ενώ εκείνοι όχι! Άραγε υπάρχει κάποιο μυστικό που δεν μας έχουν αποκαλύψει, έχουν ‘γρήγορο μεταβολισμό’ ή μήπως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται; Απαντήσεις μας δίνει ο ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ κύριος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
Η αλήθεια είναι λίγο πιο πολύπλοκη από ότι φαίνεται. Σε καμία περίπτωση το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί με την κλασική και σε όλους μας γνωστή έκφραση, ότι το άτομο αυτό ‘έχει γρήγορο μεταβολισμό’!
Αρχικά πρέπει να ξεκαθαριστεί πως είτε αναφερόμαστε σε απώλεια βάρους ή σε αύξηση, ο κανόνας που ισχύει είναι πάντοτε ο ίδιος. Αν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από ότι ‘καίμε’, τότε θα βάλουμε βάρος. Αν ‘καίμε’ περισσότερες θερμίδες από ότι καταναλώνουμε, τότε θα χάσουμε βάρος. Στην περίπτωση που και τα δύο αυτά βρίσκονται σε ισορροπία, τότε το βάρος μας θα παραμείνει το ίδιο!
Ο γενετικός παράγοντας είναι καθοριστικός όσον αφορά τον σωματότυπο, αλλά και στον τρόπο που αντιδρά ο κάθε οργανισμός σε διαφορετικά τρόφιμα.
Επιπλέον, η διαφορετικότητα του κάθε οργανισμού περιλαμβάνει και τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνει ενέργεια μέσα στην ημέρα. Το σώμα μας ζει από την ενέργεια (θερμίδες), που προσλαμβάνει μέσα από την τροφή μας που χρειάζεται για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Αυτό ορίζεται ως ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μας (BMR).
Οι διαφορές ανάμεσα στον βασικό μεταβολικό ρυθμό του κάθε ατόμου είναι μεγάλες. Η αναλογία μυϊκού ιστού, άλιπης μάζας και λίπους σώματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Άτομα με το ίδιο βάρος μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετική σύσταση σώματος, π.χ. ο ένας εκ των δύο να έχει περισσότερη μυϊκή μάζα, συνεπώς έχει πιο αυξημένες θερμιδικές ανάγκες συγκριτικά με κάποιον που έχει περισσότερη λιπώδη μάζα.
Πέρα από την σύσταση του σώματος παράγοντες που επηρεάζουν τις θερμιδικές ανάγκες αλλά και την κατανάλωση ενέργειας είναι το φύλο, η θερμοκρασία του σώματος, η ηλικία, η ορμονική κατάσταση, η φυσική δραστηριότητα και η υπερκινητικότητα. Δηλαδή, ακόμα και αν κάποιος γυμνάζεται τις ίδιες ή και λιγότερες ώρες από εμάς, μπορεί συνολικά να είναι πιο δραστήριος καθώς είναι από την φύση του υπερκινητικός, οπότε να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια!
Τέλος η ποιότητα αλλά και ο συνδυασμός του φαγητού που επιλέγουμε να καταναλώσουμε μπορεί να κάνει τη διαφορά! Κάποιος μπορεί να φαίνεται πως τρώει περισσότερο από εμάς, αλλά η σύσταση του γεύματος του να είναι χαμηλότερης θερμιδικής αξίας. Για παράδειγμα, μια μικρή μερίδα τηγανητές κοτομπουκιές έχει πολύ περισσότερες θερμίδες από μια τεράστια σαλάτα με ψητό κοτόπουλο! Ακόμα όμως και αν ο φίλος-η μας καταναλώνει τις κοτομπουκιές όταν ήμαστε έξω, δεν σημαίνει πως στην καθημερινότητα του δεν τρώει διαφορετικά και περισσότερο υγιεινά!
Συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν άνθρωποι που ‘τρώνε ότι θέλουν’ χωρίς να βάζουν βάρος, εφόσον δεν γνωρίζουμε την καθημερινή τους δραστηριότητα , θερμιδική κατανάλωση και το συνολικό μοτίβο της διατροφικής τους συμπεριφοράς! Η σωστή διατροφή έρχεται μέσα από την γνώση της ποιότητας, των συνδυασμών και της ποσότητας του φαγητού που τρώμε. Αν καταφέρουμε να διατηρούμε την ισορροπία σε καθημερινή βάση, τότε σίγουρα υπάρχει χώρος και για τις αγαπημένες μας ‘ατασθαλίες’

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 + 2 =

ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΑΡΘΡΑ