Πέρκα… ρουαγιάλ: με αρωματική κρούστα σουσαμιού

33

Ψάρι στο φούρνο με πρωτότυπη κρούστα και σάλτσα με ζάχαρη και σόγια.

Υλικά

  • 1 κιλό φιλέτο πέρκας (κατεψυγμένο ή φρέσκο), σε κομμάτια περίπου των 100 γρ.
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρούστα

  • 80 γρ. κρίθινο παξιμάδι, τριμμένο στον πολυκόφτη
  • 1 κουτ. σούπας ηλιόσπορος, χοντροκοπανισμένος
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι, χοντροκοπανιασμένο και καβουρδισμένο (σε αντικολλητικό τηγάνι για 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (ή πάπρικα της αρεσκείας μας)
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή μαντζουράνα, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 140 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 200° C και καλύπτουμε ένα μέτριο ταψί με λαδόκολλα. Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι και το απλώνουμε στο ταψί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα ή με ένα πιρούνι όλα τα υλικά για τη σάλτσα και περιχύνουμε το ψάρι με τη μισή ποσότητα. Την υπόλοιπη σάλτσα την αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος ή σε σαλτσιέρα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για την κρούστα και τα απλώνουμε πάνω στα κομμάτια της πέρκας. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος της φέτας, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.

Σερβίρουμε συνοδεία της σάλτσας και μιας πράσινης σαλάτας. Ιδανικά και με καλό προζυμένιο ψωμί και μια αφράτη ταραμοσαλάτα.

Στο ποτήρι μας Μοσχοφίλερο, Sauvignon blanc, μονοποικιλιακά ή σε χαρμάνια.